Uitleg voor tieners
Binnenkort heb je een afspraak met een jeugdpsycholoog. Je wilde zelf hulp of iemand anders (ouders, school, huisarts) vindt dat jij psychologische hulp nodig hebt. Als je nog nooit met een psycholoog te maken hebt gehad, lees dan dit. Dan weet je wat je kunt verwachten.
Het is een fabeltje, dat je naar een psycholoog gaat als je "gek" bent of als er "een draadje los zit" bij je. Dat is werk voor psychiaters. Als jonge mensen niet gek zijn, maar wel zwaar last hebben van bepaalde situaties, kunnen ze veel hebben aan een paar contacten met een jeugdpsycholoog. Je kunt op deze site zien met wat voor soort problemen tieners geholpen kunnen worden.
Schrijer heeft een manier van werken, waarbij we eerst goed uitzoeken wat er aan de hand is. In het eerste gesprek willen we vooral weten hoe het met jou is. Waar heb je last van, hoe is dat zo gekomen en wat wil je dat hieraan verandert? Vertel ons ook wat er wel goed gaat en wat je wel is gelukt. We zijn geïnteresseerd in jouw ideeën over wat er mis is en wat er nodig is.
Je vader en/of moeder en soms broers en zussen zitten erbij en vertellen wat zij gemerkt hebben en wat zij denken. Bedenk dus van te voren wat je straks tegen ons gaat vertellen.
Sommige tieners willen niets te maken hebben met een psycholoog. We willen de eerste keer graag weten waarom niet. Als ze bij die mening blijven, is dat meteen het laatste gesprek. We kunnen geen mensen helpen tegen hun wil. Het gebeurt wel eens dat we dan alleen de ouders spreken om hen te helpen beter om te gaan met de situatie van de tiener.
In een tweede gesprek met je ouders en liefst ook met jou gaan we jouw levensverhaal na. Daarvoor heb je met je ouders van tevoren al op de pc vragen beantwoord. Aan het einde van dat gesprek vertellen wij wat wij denken dat er moet gebeuren. Als jullie daarmee instemmen beginnen we vaak al de week daarna.
Hoe ziet die hulp er uit? Een paar voorbeelden:
a. met een paar gesprekken kun je je situatie beter gaan begrijpen en er daardoor beter mee omgaan, het kan ook goed zijn om je verhaal eens te vertellen aan iemand die niets van je is en die niets mag doorvertellen aan anderen;
b. door een psychologisch onderzoek kan duidelijk worden wat de oorzaak is van het probleem, als dat nog niet duidelijk genoeg was;
c. de jeugdpsycholoog kan je iets leren, zoals bijvoorbeeld
- je eigen stress verminderen,
- je gezond verstand gebruiken en daardoor minder last hebben van onlogische ideeën en gevoelens,
- beter bij jezelf blijven en je minder laten meeslepen in foute gewoonten,
- slim onderhandelen met je ouders.
d. door gesprekken met je ouders erbij kunnen jullie beter leren omgaan met verschillen van mening en verschillen in belangen,
e. behandeling kan je helpen over een schok heen te komen.
Wanneer jij er moeite voor doet, helpt onze methode. Je zult tussen de gesprekken door best veel zelf moeten doen. Tieners die dat kunnen en doen, hebben we spectaculair vooruit zien gaan. Maar wie er geen moeite en tijd in stopt, krijgt meestal ook niets terug.
Vaak zijn we binnen 3 maanden (wij zeggen 100 dagen) klaar. Als jij en je ouders tevreden zijn, sluiten we af. Maar als er weinig veranderd is, kan het zijn dat er intensievere hulp nodig is. We kunnen je dan aanmelden bij een zwaardere instelling.